Zdrowe jedzenie na stole w którym sa kwasy omega-3

Jak zadbać o odpowiednią podaż kwasów omega-3 wiosną?

Artykuł sponsorowany.

Wiosna to fantastyczna pora roku. Na okolicznych straganach, a także w ofercie sklepów spożywczych pojawia się istna feeria barw. W palecie przeważają wprawdzie wszelkie możliwe odcienie zieleni, jednak w miarę, jak dni stają się coraz cieplejsze, również kolory warzyw i owoców nabierają intensywności. Wybierając się do osiedlowego warzywniaka wracamy z prawdziwą ucztą dla wszystkich naszych zmysłów. Czy jednak wśród naszych zakupów mamy wystarczająco dużo produktów, by zapewnić sobie odpowiednią podaż kwasów tłuszczowych omega-3? Jak o tę kwestię zadbać wiosną?

Kwasy omega-3 – źródła kluczem do sukcesu

Wszyscy doskonale znamy zalety pilnowania tego, by każdego dnia dostarczać naszemu organizmowi odpowiednio wyważonych porcji kwasów tłuszczowych omega-3. Źródła tych substancji powinny znajdować się na stałe w naszym codziennym jadłospisie. Jednak samo zadbanie o ich obecność to nie wszystko – wybierajmy te, które są najbardziej efektywne.

W tym miejscu mamy już pierwszą kluczową wskazówkę dla każdego, kto chce zadbać o odpowiednią podaż omega-3 wiosną – diabeł tkwi w szczegółach, czyli w tym przypadku: w jakości wybieranych przez nas źródeł.

Na co warto zwrócić uwagę w trakcie codziennych zakupów spożywczych, jeżeli szukamy w produktach spożywczych przede wszystkim kwasów omega-3? Źródłami tych substancji są m.in.:

  • morskie, tłuste ryby,
  • owoce morza,
  • oleje roślinne,
  • orzechy i nasiona.

Wielonienasycone kwasy omega-3 to m.in. kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz dokozaheksaenowy (DHA). Te dwie substancje znajdziemy głównie w:

  • łososiach, makrelach, sardynkach, halibutach, śledziach, szprotach,
  • algach, kawiorze, małżach, ostrygach,
  • oleju rzepakowym i lnianym,
  • oliwie z oliwek,
  • orzechach włoskich,
  • nasionach chia,
  • soi i wyrobach sojowych.

W przypadku kwasów tłuszczowych omega-3, źródła, jakie możemy wymienić, zawierają także kwas alfa-linolenowy (ALA), który w największych ilościach występuje w:

  • zielonych warzywach liściastych,
  • rzepaku,
  • orzechach,
  • siemieniu lnianym.

Warto upewnić się, że nasz jadłospis skomponowany jest w taki sposób, aby zapewniał nam odpowiednią podać zarówno EPA i DHA, jak też ALA. 

Omega-3 – źródło dobrego samopoczucia!

Wiemy już, jak ważne jest to, aby w naszej diecie nie zabrakło produktów bogatych w kwasy źródłowe omega-3. Źródła – zarówno zwierzęce, jak i roślinne – wskazaliśmy w poprzednim akapicie. Jednak wspomnieliśmy również o jeszcze jednej, bardzo ważnej kwestii… a mianowicie o zwracaniu szczególnej uwagi na jakość tych źródeł.

Co to oznacza w praktyce? Oczywiście, to, jak szybko nasze samopoczucie się poprawi, będzie naszym miernikiem tego, czy wybierane przez nas produkty spożywcze są efektywnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.

Zanim jednak nasz organizm podpowie nam, czy podejmujemy lepsze, czy nieco gorsze decyzje zakupowe – minie nieco czasu. Zatem, nim zweryfikujemy, jak poszczególne produkty spożywcze działają na nas w praktyce, warto zapamiętać kilka zagadnień z zakresu wiedzy teoretycznej.

Jakie źródła kwasów tłuszczowych omega-3 są dla nas najlepsze? Oczywiście te, które wchłaniają się w jak największym stopniu. Wprawdzie wiele produktów roślinnych zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, jednak należy pamiętać o tym, że żadne spośród nich nigdy nie będzie tak wydajne i znakomicie przyswajalne, jak źródła pochodzenia zwierzęcego – zaś, mówiąc precyzyjniej, organizmy morskie.

Wśród nich należy wymienić przede wszystkim wspomniane już tłuste ryby morskie, zawierające duże ilości kwasów omega-3. Źródłem tych substancji, które jest równie efektywne, są także inne morskie organizmy – m.in. algi oraz widłonogi arktyczne (Calanus finmarchicus). Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Stanowią one źródło wszelkich dobroczynnych substancji w codziennej diecie ryb. Dlaczegóżby zatem nie spróbować pominąć jednego ogniwa w tym łańcuchu pokarmowym i nie spróbować sięgnąć bezpośrednio do samego źródła?

Oczywiście, na samą myśl, że nasza dieta miałaby zawierać małe skorupiaki, takie jak wspomniane już widłonogi arktyczne, nie każdy z nas tryska optymizmem. Na szczęście są inne sposoby na skorzystanie z wszelkiego dobra, jakie w sobie kryją!

Przełom na rynku suplementów diety

Norwescy naukowcy opracowali skuteczny sposób na to, aby człowiek zyskał raz na zawsze dostęp do najczystszego źródła kwasów tłuszczowych omega-3 w ich najlepszej postaci oraz wysokiej bioaktywności i najwyższej znanej dotąd wchłanialności. Opatentowali sposób na pozyskiwanie czystej esencji w postaci oleju morskiego wytłaczanego z widłonogów arktycznych – a następnie zamknęli go w niewielkich kapsułkach suplementu CalanOil®.

Dzięki temu, każdy może sięgnąć po pomoc do natury, by móc nasycić swój organizm kwasami tłuszczowymi omega-3 – źródłem znakomitego samopoczucia, dobrej kondycji oraz zdrowia.

Czy jeszcze jakieś sekrety skrywa w sobie preparat CalanOil®? Omega-3, źródła których stanowią inne organizmy morskie, mogą przybierać różną postać chemiczną. Natomiast te zawarte w oleju morskim z widłonoga arktycznego to estry woskowe – najefektywniejsza spośród wszystkich dotąd poznanych form chemicznych omega-3. Dzięki temu, pozytywny wpływ preparatu na organizm zauważymy już w krótkim czasie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close